Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto półkruche

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
masło 125 g
jajko 1 szt.
śmietana 18 proc 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto półkruche

Kroki postępowania

1
W misce umieszczam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wbijam jajko, dodaję masło i kwaśną śmietanę.
Krok 1 - Ciasto półkruche foto
2
Wszystko dokładnie mieszam, zagniatam na jednolite ciasto. Formuję kulkę z ciasta i owijam folią spożywczą, wstawiam na 1-2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Ciasto półkruche foto
3
Po tym czasie wałkuję ciasto na blacie podsypanym mąką i przenoszę na blachę wyłożoną papierem.
Krok 3 - Ciasto półkruche foto
4
nakłuwam widelcem i piekę ok. 10-15 minut w 180*C aż do lekkiego zarumienienia. Taki spód doskonale pasuje do szarlotki czy makowca.
Krok 4 - Ciasto półkruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak