Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto POKUSA

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 5 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka 3/4 szkl.
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka

Poncz

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
rum 4 łyżki
woda ciepła 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Masa czekoladowa- mus

czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
żółtko jajek 3 szt.
białko 3 szt.
cukier puder 3 łyżki
woda 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana kremówka 100 ml.
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda ciepła 2 łyżki

Wierzch ciasta

śmietana kremówka 150 ml.
fix do śmietany 1 opakowanie
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto POKUSA

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier.
Krok 1 - Ciasto POKUSA foto
2
Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować. Dodać ocet. Wymieszać.
Krok 2 - Ciasto POKUSA foto
3
Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm., wyłożona pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Wyciągnąć do ostygnięcia następnie przekroić na 2 blaty.
Krok 3 - Ciasto POKUSA foto
4
Masa czekoladowa- mus:
Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej. . Mieszać aż powstanie lśniąca i gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Ciasto POKUSA foto
5
Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać rózgą kuchenną.
Potem ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder.
Połowę piany z białek dodać do masy czekoladowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Krok 5 - Ciasto POKUSA foto
6
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać pozostałą pianę z białek i wszystko razem wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do musu. Wymieszać.

Poncz:
Kawę, rum, cukier wymieszać w przegotowanej zimnej wodzie.
Dolni blat nasączyć ponczem.
Wyłożyć cały mus. Następnie przykryć drugim blatem czekoladowym, nasączonym ponczem.
Śmietanę kremówkę ubić z fixem. Wyłożyć na ciasto. Posypać grubo kakao.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Ciasto POKUSA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.09.2016 08:20
Dobre ciasto
Asik32 29.04.2015 10:08
kusząca propozycja z tego ciacha:)
Maridka19 28.04.2015 08:23
Ciekawe ciasto musi być pyszne :)
ada.la 28.04.2015 07:28
wygląda na super ciasteczko
Krzysztof15 28.04.2015 06:27
pyszne ciacho
MałaMi89 27.04.2015 23:38
POKUSA to to jest na pewno! Nieziemska pokusa! :)
misia53 27.04.2015 22:57
Chętnie się skuszę
Skotka 27.04.2015 22:04
Oj kusi ta Twoja pokusa:)
wwwiolka 27.04.2015 21:51
Bardzo fajny przepis.
Beatris 27.04.2015 21:29
Mnie by skusiło... Pysznie wygląda:)
BernadettaP 27.04.2015 21:23
Bardzo apetyczne ciasto.
Małgorzata Pin 27.04.2015 21:20
Uwielbiam takie pokusy.
Ola1984 27.04.2015 21:08
Oj, kusi, kusi...Bajeczne.
Wiktoria29 27.04.2015 20:18
skusiłabym się na pewno
Zdzisław 27.04.2015 20:00
takie słodkości lubię
Kasnaj 27.04.2015 19:19
extra ciasto
Gracer 27.04.2015 19:15
ooo tak pokusa ...
pajbek 27.04.2015 19:08
Pyszne :-)
Mama niejadka 27.04.2015 18:28
Super ciasto
wyattearp 27.04.2015 18:19
poproszę kawał ...... ciasta
Aleksandra/Olcia 27.04.2015 18:09
ojjj pokusiła bym się na kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak