Ciasto podwójnie malinowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • jajko

    4 szt
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    300 ml
  • galaretka malinowa

    2 szt
  • maliny świeże

    300 g
  • woda

    do przygotowania galaretek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczobej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stęzenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 09.01.2015 09:54
pyszne ciasto
Motorek 05.01.2015 09:39
bardzo dobre
turkus3 24.10.2014 18:44
przepyszne ciasto, jedno z ulubionych moich dziewczynek :-)
erym 06.09.2014 15:55
idealnie wyglada!
Motorek 30.06.2014 08:13
smaczne ciasto
IKrakowianka 26.02.2014 16:04
cudowny wypiek
RenataZ-et 28.01.2014 18:48
pyszności :)
Kuchenka 30.12.2013 19:22
myślę że najlepsze jest w sezonie malinowym
artur7 24.10.2013 18:05
bardzo malinowo
Grazyna0211 16.10.2013 11:17
świetne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat