Ciasto podwójnie kremowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem budyniowy

  • budyń waniliowy

    2 opakowania (bez cukru)
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    200 gram

Krem z kaszą manną

  • mleko

    3 szklanki
  • kasza manna

    7 łyżek
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Do nasączenia

  • woda letnia

    1/3 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • czekolada deserowa

    1 tabliczka
  • biała czekolada

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Krok 2 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Do ubitej piany dodaję żółtka i delikatnie mieszam silikonową łopatką.
Krok 3 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia, dosypuję cukier wanilinowy i króciutko miksuję, tylko do wymieszania składników.
Krok 4 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 36 x 25cm, równomiernie rozprowadzam i wstawiam do piekarnika na ok. 35-40min. w temp. 170st. C. Po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki piekarnika.
Krok 5 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotowuję, pozostałe przelewam do miseczki i mieszam w nim cukier, budynie oraz mąkę.
Krok 6 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Do gotującego się mleka wlewam zawartość miseczki i gotuję budyń - studzę.
Miękkie masło ucieram na puch i cały czas miksując dodaję po łyżce budyniu, do momentu, aż krem stanie się jednolity i biały.
Krok 7 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Biszkopt nasączam, przekładam krem i równo rozprowadzam.
Krok 8 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Na warstwie kremowej rozkładam biszkopty.
Krok 9 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Krem z kaszą manną: mleko zagotowuję z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję kaszę - mieszam i chwilę gotuję (ok. 4 min.), aż kasza lekko się rozklei i zacznie gęstnieć. Dodaję sok z cytryny, zdejmuję z gazu i studzę.
Krok 10 - Ciasto podwójnie kremowe foto
Miękkie masło miksuję na puch i dodaję po łyżce kaszy - ucieram na gładki krem. Przekładam na biszkopty, wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem wierzch dekoruję startymi czekoladami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 06.03.2016 19:22
Można jeść oczami :)
bryndzia93 06.03.2016 19:16
Bardzo smaczne ciasto ! :)
w mojej kuchni 06.03.2016 15:42
bajkowy deser-ciasto
Wacław 06.03.2016 14:19
b.apetyczne ciacho :-)
ania2610 06.03.2016 12:32
dziękuję ślicznie - wszystkim wysyłam z uśmiechem do niedzielnej kawki :) :) :)
Lis 06.03.2016 11:31
Super ciasto:)
RenataZ-et 06.03.2016 11:28
lubię takie ciasta
Krystyna32 06.03.2016 11:20
pyszności :)
Justi2401 06.03.2016 10:11
Ciasto wygląda przepysznie, ja też się ustawiam w kolejce :)
Ola1984 06.03.2016 08:57
Porywam kawałek do niedzielnej kawy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat