Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto podwójnie czekoladowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 2 szt
cukier kryształ 1/2 szkl
mąka pszenna 2/3 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki

krem

śmietana 30% 300 ml
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
mleko 1/3 szkl

dodatkowo

wiśnie w syropie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto podwójnie czekoladowe

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w nasmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto podwójnie czekoladowe foto
2
Kakao do masy sparzyć niewielką ilością wrzątku, mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno z cukrem waniliowym, dodać wystudzone kakao i żelatynę. Zmiksować i wymieszać z wiśniami.
Krok 2 - Ciasto podwójnie czekoladowe foto
3
Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Wiśnie osączyć na sicie i sokiem nasączyć krążki ciasta.
Krok 3 - Ciasto podwójnie czekoladowe foto
4
Nasączone ciasto przełożyć masą i schłodzić przed kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Krok 4 - Ciasto podwójnie czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 26.04.2017 15:49
ciasto marzenie super smaki!
iziona 07.09.2015 19:11
O !! to też pikne :)
halina17 06.09.2015 17:30
Smaczne ciasto.
marenka 06.09.2015 17:05
wygląda wspaniale ;-)
Mama niejadka 06.09.2015 16:51
Pyszne ciasto
Konczi 06.09.2015 16:40
Wygląda obłędnie .... skusiłabym się na nie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak