Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pod pierzynką
Przepis na ciasto jest na blaszkę prostokątną o wymiarach 38x23cm.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając żółtka utarte z cukrem i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150-180 stopni przez 30-40 minut. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Następnie ściąć wierzch ciasta, pozostawić cienki spód oraz boki. Wydrążony środek ciasta pokruszyć.
Masa śmietanowa:
Pół litra śmietany (najlepiej 36 %) ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Masło utrzeć na pulchną masę w osobnej misce. Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę oraz wydrążone ciasto. Przygotowaną masą wypełnić ciasto.
Pierzynka:
Pół litra śmietany ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Dodać tężejącą galaretkę do ubitej śmietany. Pierzynkę ułożyć na wierzch ciasta i całość posypać startą gorzką czekoladą.