Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pod pierzynką

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9 sztuk
cukier 1/2 szklanki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
masło 250 gramów
śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 4 łyżki
galaretka wiśniowa 1 sztuka
czekolada 100 gramów
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pod pierzynką

Przepis na ciasto jest na blaszkę prostokątną o wymiarach 38x23cm.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając żółtka utarte z cukrem i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150-180 stopni przez 30-40 minut. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Następnie ściąć wierzch ciasta, pozostawić cienki spód oraz boki. Wydrążony środek ciasta pokruszyć.

Masa śmietanowa:
Pół litra śmietany (najlepiej 36 %) ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Masło utrzeć na pulchną masę w osobnej misce. Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę oraz wydrążone ciasto. Przygotowaną masą wypełnić ciasto.

Pierzynka:
Pół litra śmietany ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Dodać tężejącą galaretkę do ubitej śmietany. Pierzynkę ułożyć na wierzch ciasta i całość posypać startą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 02.04.2013 09:35
wygląda smakowicie
angelika14 30.03.2013 21:56
pyszne ciasto
Kulinarna Ja 30.03.2013 21:52
pysznie wyglada!
Janina 30.03.2013 20:56
Bardzo smaczne
Rafał3 30.03.2013 20:56
mniam mniam polecam
Ania321 30.03.2013 20:52
napewno bardzo smaczne :)
Boska_Agatka 30.03.2013 20:51
Super gorąco polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak