Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pleśniak z orzechami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników:

mąka 2,5 szklanki
masło 200 gramów
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
sok z cytryny
dżem 1 słoik

Dodatkowo:

orzechy włoskie

Polewa:

masło 100 gramów
woda 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak z orzechami

Z mąki, masła lub margaryny (jak kto woli) ,żółtek oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.

Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.

Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.

Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy. Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .

Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłożyć kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.

Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.

Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Polewa:

Masło lub margarynę zagotować z wodą, cukrem i kakao.

Mieszać intensywnie, aby nie przypalić polewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:05
Dobre ciasto.
Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:31
Dziękuję.;)
iziona 03.09.2017 11:54
Wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak