Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak z orzechami
Z mąki, masła lub margaryny (jak kto woli) ,żółtek oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.
Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.
Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy. Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .
Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłożyć kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa:
Masło lub margarynę zagotować z wodą, cukrem i kakao.
Mieszać intensywnie, aby nie przypalić polewy.