Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami

Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • masło

    1 1/2 kostki
  • jaja

    5 szt
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • czarna porzeczka

    700 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami foto

Żółtka oddzielić od białek. Masło ucierać z 1/2 częścią cukru i dodawać pojedynczo żółtka ciągle mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ciasto zagnieść. Podzielić na trzy równe części; do jednej części dodać kakao i śmietanę wyrobić, kulki ciasta schłodzić.

Krok 2 - Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami foto

Porzeczki, umyć, osuszyć.  Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Schłodzoną część jasną ciasta poskubać i małymi porcjami układać na blaszce. Na to wyłożyć owoce. Przykryć je poskubanym ciastem z kakao. Na to wyłożyć pianę z białek i posypać poskubaną trzecią częścią jasnego ciasta.

Krok 3 - Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami foto

Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

teresa18
Możecie użyć sezonowych, kwaskowatych owoców: wiśni, jabłek, śliwek ...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

26.01.2014 17:10
znam je pod nazwą pleśniak albo skubaniec ;)

misia53

03.09.2013 21:48
ciasto fajne a nazwa też!

IZABELA29

28.04.2013 10:40
a dlaczego zapleśniak ?

ben-ka

28.04.2013 10:26
fajne ciasto,brawo!

Dorota59

11.07.2012 20:26
wypróbuję ten przepis

m1monika

06.07.2012 12:34
pyszny!!!

Łukasz15

30.06.2012 09:35
Super

ziutula

13.05.2012 17:38
lubię takie ciasta...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat