Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pleśniak skubaniec

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
masło 300 g
smalec 2 łyżki
cukier 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 8 szt
kakao 2 łyżki
śmietana 2 łyżki

Piana

białko 6 jaj
cukier 1 szklanka
skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Ponadto

Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
wiśnie bez pestek 750 g
dżem porzeczkowy 150 g
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak skubaniec

Składniki na blachę o wymiarach 35×45 cm i większe.
Przygotowanie:

Obie mąki, sól mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję pokrojoną w kostkę, zimną margarynę z żółtkami. Wszystkie składniki siekam, następnie wyrabiam na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatam parę minut, powinno być delikatne i gładkie. Ciasto dzielę na trzy równe części, dwie z nich owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce 30 minut. Trzecią część zagniatam ponownie z dodatkiem kakao, również owijam w folię i chłodzę w zamrażarce. Ciasto jasne ścieram na grubych oczkach tarki, lekko dociskam dłonią formując spód ciasta.
Ciasto posypuję połową bułki tartej. Wykładam powidła lub dżem, za pomocą łyżki delikatnie rozprowadzam. Następnie ścieram na tarce drugą część ciasta z dodatkiem kakao, posypuję ponownie bułką tartą.
Wiśnie myję pod bieżącą wodą, usuwam pestki, pozostawiam na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku.
Pianę ubijam z szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Do ubitych białek dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam do połączenia.
Odsączone owoce przekładam na ciasto.
Pianę przekładam na warstwę owoców. Następnie na pianę ścieram ostatnią warstwę ciasta jasnego. Pleśniak piecze się 60 minut, w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 °C. pierwsze 30-40 minut kontrolując kolor, aby się nie przypiekło, następnie redukuję temperaturę do 170 °C. Ciasto kroję po całkowitym ostygnięciu, lekko posypuję cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.09.2016 11:54
zawsze dobry
IZABELA29 29.08.2016 09:40
pycha ciasto
dodi 31.05.2016 11:51
dawno nie robiłam
Krystyna32 31.05.2016 09:13
pyszne ciasto
gusia1000 31.05.2016 00:13
Dobre ciasto.
bartek8585 30.05.2016 23:27
uwielbiam to ciasto
Kolorowa 30.05.2016 23:18
Z pewnością smaczne ciasto.
smerfetka79 30.05.2016 23:02
Skubane jakie pyszne:)
halina17 30.05.2016 22:20
Dobre ciasto.
Bernadeta1 30.05.2016 21:46
uwielbiam takie ciasto
IZABELA29 30.05.2016 21:44
bardzo go lubie
Wiktoria29 30.05.2016 21:21
bardzo lubię to ciasto
MAR3STA 30.05.2016 21:09
pyszne ciasto
Urszula Świeca 30.05.2016 20:05
Wspaniałe ciastko.))
Klausia 30.05.2016 20:00
bardzo je lubię
mirosława4 30.05.2016 19:02
smaczne ciacho !
agnieszka214 30.05.2016 18:30
Lubię zawsze ciasta do kawki
Malinka 30.05.2016 18:26
Smakowita propozycja na deser!
Aleksandra/Olcia 30.05.2016 17:56
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak