Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
margaryna 1 kostka
jajko 5 szt
cukier 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
żurawina 10 dkg
jabłka 4 szt
cukier waniliowy 3 op
orzechy włoskie 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pleśniak

Kroki postępowania

1
Z mąki, margaryny, cukru, proszku i żółtek zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystko wkładamy na 30 minut do lodówki
Krok 1 - Ciasto Pleśniak foto
2
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i podsmażamy, można dodać odrobinę wody, żeby się nie przypalały na początku.
Krok 2 - Ciasto Pleśniak foto
3
Jedną część białego ciasta ścieramy na tarce i układamy na blaszce
Krok 3 - Ciasto Pleśniak foto
4
Na białe ciasto wykładamy jabłka, żurawinę i orzechy
Krok 4 - Ciasto Pleśniak foto
5
Na owoce ścieramy na tarce ciasto kakaowe
Krok 5 - Ciasto Pleśniak foto
6
Z białek ubijamy pianę na sztywno dodajemy cukier waniliowy wykładamy na ciasto kakaowe
Krok 6 - Ciasto Pleśniak foto
7
Na wierzch ścieramy ciasto białe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 50 minut. Smacznego
Krok 7 - Ciasto Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 14.07.2016 19:53
pyszne ciacho
dodi 14.07.2016 13:49
bardzo lubimy
Renata9 14.07.2016 09:12
Bardzo smaczne ciacho, też takie piekę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak