Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pleśniak

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
margaryna 1 kostka
jajko 5 szt.
cukier 5 łyżek
śmietana 18 proc 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

orzechy włoskie siekane 1 szkl.
marmolada 3/4 szkl.
kakao 2 łyżki
cukier 0,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek, do ciasta dodać tylko żółtka. Z pozostałych podanych składników i żółtek zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao, drugą część wsadzić do zamrażarki, a trzecią wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożone w formie posmarować marmoladą i posypać orzechami włoskimi. Następnie pokruszyć na orzechy ciemne ciasto.
Z pozostałych pięciu białek i pół szklanki cukru ubić bardzo sztywną pianę i wyłożyć ją na ciasto. Na pianę zetrzeć na tarce trzecią część ciasta, która została schłodzona w zamrażarce.
Piec w tem 180 stopni przez ok. 55 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.01.2016 12:21
Dawno nie piekłam.........
Zdzisław 01.01.2016 19:04
takie desery można jeść i jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak