Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło/margaryna

    25 dkg
  • mąka

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • jajko

    5
  • cukier

    1,5 szklanki
  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    1 słoik
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Pleśniak

Mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy ciasto, przy czym z uprzednio przygotowanej 1,5 szklanki cukru połowę wykorzystujemy do ciasta, a pozostałą część wykorzystujemy do przygotowania piany. Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części. Pierwszą należy rozwałkować, położyć na blachę (duża tortownica, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą) i posmarować powidłem. Do drugiej części dodajemy kakao. Po wyrobieniu należy zetrzeć ją na tarce, następnie położyć na pierwszej warstwie. Pianę należy ubić na sztywno z cukrem i położyć na drugiej warstwie. Trzecią część ciasta należy zetrzeć i położyć na pianie. Pieczemy ok. 45 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

babcia
babcia 29.10.2012 09:47
moje ulubione
babcia
babcia 29.10.2012 09:47
moje ulubione
Ela11 11.10.2011 23:25
ciekawe
bietka 21.06.2011 06:36
muszę kiedyś spróbować:)
Mariolka1 23.02.2011 23:47
superowa nazwa:)
Marzena40 14.02.2011 20:44
może zrobię
Babciagramolka 15.01.2011 17:48
Bardzo lubię ciasto plesniak
Barbara55 17.12.2010 15:28
dobre ciasto
rakow2
rakow2 07.11.2010 15:58
mimo nazwy dobre
monisia1977 10.08.2010 06:36
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat