Ciasto \"Pijak\" z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • ocet

    1 łyżka
  • jajko

    8
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • serek mascarpone

    2 opakowania
  • śmietana 30%

    2 opakowania
  • cukier puder

  • biszkopty podłużne

    2 opakowania
  • kawa rozpuszczalna

  • rum

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw robimy spód, czyli ciasto na biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka natomiast mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z ubitymi białkami, delikatnie dodając mąkę. Powstałą masę wykładamy w brytfance prostokątnej, posmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. NAstępnie zalewamy kawę rozpuszczalną i czekamy aż wystygnie. W tym czasie robimy masę. Ucieramy w mikserze 2 żółtka z dwoma łyżkami cukru pudru. Osobno ubijamy w mikserze śmietankę kremówkę 30% (2 opakowania). Gdy zrobi sie bardzo gęsta, dodajemy 2 serki mascarpone i mieszamy.Dodajemy powstałą masę do żółtek z cukrem i mieszamy w mikserze. Następnie ostudzoną kawę mieszamy z rumem. Gdy biszkopt się upiecze i wystygnie, nakładamy na niego pierwszą warstwę masy, następnie moczymy biszkopty w kawie i alkoholu i układamy na wartwie masy. Potem nakładamy druga warstwę masy i posypujemy migdałami. Gotowe! Rozpływa się w ustach;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat