Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto \"Pijak\" z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
cukier 15 dag
jajko 6 szt
Biszkopty 1 paczka
masło 1 kostka
mleko 0,5 l
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rum 0,5 szklanki
wiśnie bez pestek 1,5 szklanki
budyń czekoladowy 2 z cukrem
polewa czekoladowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \"Pijak\" z makiem

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Przygotowujemy masę: budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, chłodzimy a następnie ucieramy na gładką masę z masłem i żółtkami. Na wystudzone ciasto przekładamy masę, na masie układamy wiśnie, delikatnie je wciskając. Biszkopciki zanurzamy w rumie i układamy na wiśniach. polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią biszkopty. Ciasto przez godzinę chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.03.2013 15:11
podoba mi się ten przepis
Bernadeta1 23.09.2012 12:44
smakowite to ciasto
Grazyna0211 26.08.2012 13:34
smaczne ciasto
Juleczka20 05.07.2012 10:23
uwielbiam choć dawno nie robiłam
treonina 29.09.2011 20:59
ja też je uwielbiam :-)
Misiek1 27.07.2011 10:06
Bardzo lubię to ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak