Ciasto \"Pijak\" z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    15 dag
  • wiórki kokosowe

    15 dag
  • cukier

    15 dag
  • jajko

    6 szt
  • Biszkopty

    1 paczka
  • masło

    1 kostka
  • mleko

    0,5 l
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rum

    0,5 szklanki
  • wiśnie bez pestek

    1,5 szklanki
  • budyń czekoladowy

    2 z cukrem
  • polewa czekoladowa

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Przygotowujemy masę: budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, chłodzimy a następnie ucieramy na gładką masę z masłem i żółtkami. Na wystudzone ciasto przekładamy masę, na masie układamy wiśnie, delikatnie je wciskając. Biszkopciki zanurzamy w rumie i układamy na wiśniach. polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią biszkopty. Ciasto przez godzinę chłodzimy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 29.03.2013 15:11
podoba mi się ten przepis
Bernadeta1 23.09.2012 12:44
smakowite to ciasto
Grazyna0211 26.08.2012 13:34
smaczne ciasto
Juleczka20 05.07.2012 10:23
uwielbiam choć dawno nie robiłam
treonina 29.09.2011 20:59
ja też je uwielbiam :-)
Misiek1 27.07.2011 10:06
Bardzo lubię to ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat