Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO PIETRUSZKOWE
-
pietruszka
500 g -
jajko
4 szt. -
olej roślinny
3/4 szkl. -
cukier brązowy
2/3 szkl. -
mąka pszenna
2 szkl. -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
Kardamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka -
sól
1/4 łyżeczki
MASA JABŁKOWA
-
mus jabłkowy
3 szklanki -
agar-agar
2 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
woda zimna
1/4 szklanki
WIERZCH
-
śmietana kremówka
100 ml -
cukier puder
1 łyżka -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ
Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami do miski.
W osobnym naczyniu miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste.
Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał.
W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia, dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto.
Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę.
Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta.
Wstawiam na 30 minut do lodówki.
Komentarze (1)