CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO PIETRUSZKOWE

  • pietruszka

    500 g
  • jajko

    4 szt.
  • olej roślinny

    3/4 szkl.
  • cukier brązowy

    2/3 szkl.
  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki

MASA JABŁKOWA

  • mus jabłkowy

    3 szklanki
  • agar-agar

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda zimna

    1/4 szklanki

WIERZCH

  • śmietana kremówka

    100 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pietruszkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami do miski.
W osobnym naczyniu miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste.
Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty.

Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał.
W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia, dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto.

Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę.
Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta.
Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 21.02.2016 08:25
warto zrobić, żeby spróbować jak smakuje ciasto z pietruszką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat