Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO PIERNIKOWE z POWIDŁAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 6 szt
cukier drobny 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3 małe łyżeczki
olej roślinny 15 łyżek
woda 9 łyżek
cacao 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4-5 łyżek
powidła śliwkowe 2 słoiczki

Porada

na ciasto można zrobić polewę czekoladową i posypać płatkami migdałów - polewa czekoladowa: 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru,3 łyżki cacao: podgrzewamy w rondlu mieszając , by składniki się połączy nie dopuszczając do zagotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO PIERNIKOWE z POWIDŁAMI

Wszystkie składniki ciasta ( oczywiście bez powideł) wkładamy do miski , ucieramy mikserem na jednolitą masę. Ubijamy pianę z 6 białek , dodajemy do ciasta delikatnie mieszając ,aż składniki się połączą. Wlewany na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( ok 160 st) , pieczemy 30 min. Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie kroimy na dwa "płaty" , smarujemy powidłami ( lub marmoladą) jedną część, kładziemy drugi "płat" ciasta - i gotowe SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak