CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym

CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 i 1/2 szklanki
  • olej

    1/3 szklanki
  • mleko 3,2%

    1/3 szklanki
  • banan

    2 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • powidła śliwkowe

    3 łyżki
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
  • tłuszcz do formy

  • bułka tarta

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym foto
W miseczce rozgnieść banany - powinny być bardzo miękkie, dodać olej, cukier, oce,t olej i mleko. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Krok 2 - CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym foto
E drugiej misce wymieszać mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.
Krok 3 - CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym foto
Składniki sypkie wsypać do mokrych i wymieszać.
Krok 4 - CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym foto
Dodać powidło sliwkowe. Można je dodać wcześniej do mokrych składników.
Krok 5 - CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym foto
Dwie małe foremki aluminiowe (jak do pasztetów) posmarować tłuszczem i oprózyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Krok 6 - CIasto piernikowe z bananami i powidłem śliwkowym foto
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

11.09.2015 08:50
pyszne ciacho

gosia1988

26.04.2014 21:24
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat