Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piernikowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
DODATKOWO:
polewa czekoladowa 20 dag
rum 1 łyżka
powidła śliwkowe
Goździki całe Prymat 3 rozgniecione
orzechy 1 posiekane
jabłka 6 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowe

Jabłka najlepiej soczyste obrać i pokroić w dość grubą kostkę dodać do nich cukier i odstawić na 2-3 godziny nich jabłka puszczą sok.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz korzennymi przyprawami.
Kiedy jabłka puszczą sok wymieszać je z jajkami, następnie dodać orzechy wymieszaną mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać ma powstać z tego bardzo gęste ciasto.
Niezbyt dużą prostokątną formę wysmarować tłuszczem i na całej powierzchni rozciągnąć ciasto. Piec około 45 min w temp. 180st.
Po upieczeniu przekroić na dwa placki i przełożyć grubą warstwą powideł, dodatkowo ciasto pociąć na porcje i każdą osobno polać rozpuszczoną polewą czekoladową wymieszaną z rumem.
Porcje ciasta dowolnie ozdobić i odstawić ciasto na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.05.2013 22:50
super ciacho, w sam raz do kawki
iziona 16.11.2012 20:28
pszenna
SmacznaPyza 16.11.2012 16:45
jaka mąka?
Danost 16.11.2012 08:00
fajne
gottrina 15.11.2012 21:59
wyglada wyśmienicie
kasienka23 15.11.2012 21:56
fajny przepis
-Natka- 15.11.2012 21:28
smakowicie wygląda!
Justyna87 15.11.2012 21:26
pyszności
Ewelina47 15.11.2012 21:13
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak