Ciasto piaskowe z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • margaryna

    130 g roztopionej
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • jabłka

    2-3 szt
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    2 łyżki grubego cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wbijamy do miski, dodajemy oba cukry i rozbijamy trzepaczką lub widelcem tylko na tyle, aby "rozbić" strukturę jajek.
Dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem, ostudzoną margarynę i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy śmietanę, aby rozrzedzić ciasto.
Formę do pieczenia o wielkości 24-26 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w cząstki, które układamy na cieście lekko wciskając, posypujemy cynamonem i grubym cukrem.
Pieczemy w 180 *C ok 35 minut (do suchego patyczka).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 01.07.2017 19:20
Dziękuję, to ciasto zawsze się udaje.
Renata9 30.06.2017 18:00
Smaczne i szybkie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat