Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pełnoziarniste na pizzę

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 250 gram
mąka pszenna typ 2000 200 gram
drożdże suche 7 gram
sól 1 łyżeczka
cukier pół łyżeczki
oliwa 1 łyżka
woda ciepła 200-300 mililitrów

Porada

Ciasto można z powodzeniem aromatyzować np. oliwkami. Wystarczy posiekać oliwki, zetrzeć nożem na desce i dodać do ciasta razem z pozostałymi składnikami przed zagnieceniem. To samo można zrobić z suszonymi pomidorami czy ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pełnoziarniste na pizzę

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto pełnoziarniste na pizzę foto
2
Obie mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę oraz wodę - wody tyle ile ciasto zabierze. Wyrabiać ciasto ok 15 minut.
Krok 2 - Ciasto pełnoziarniste na pizzę foto
3
Zagniecione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasto pełnoziarniste na pizzę foto
4
Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając je kilka razy pięścią. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować do żądanej grubości, zawinąć brzegi. Ułożyć na formie do pieczenia, przykryć, odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest gotowe.
Krok 4 - Ciasto pełnoziarniste na pizzę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak