Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    60 g
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Biszkopt na rolady

  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    60 g
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • woda

    3-4 łyżki

Masa

  • jogurt grecki

    750 g-light
  • mleko

    150 ml-0,5%
  • stewia

    4 łyżevzki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 szt
  • sok z pomarańczy

Dodatkowo

  • galaretka agrestowa

    2 szt
  • dżem wiśniowy

    100 g
  • dżem agrestowy

    100 g
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • galaretka agrestowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
Krok 2 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół.
Krok 3 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Biszkopty na rolady: Składniki na rolady podzielić na pół. Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 10-12 min do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć ostrożnie papier i zrolować, wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostygnięcia. Drugą roladę przygotować w taki sam sposób.
Krok 4 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Zimne rolady rozwinąć i posmarować dżemem ( każdą innym) zrolować i wstawić do lodówki na około godzinę.
Krok 5 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Masa: Do soku z pomarańczy dodać żelatynę i zostawić ją do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w mikrofali. Do miski przełożyć jogurt grecki oraz mleko. Dokładnie rozmieszać. Dodać stevię oraz skórkę z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać.
Stopniowo wlewać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 5-7 minut.
Krok 6 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 900 ml wody. Odłożyć do stężenia, lecz nie całkowitego-galaretka powinna być lekko płynna. Na dno formy wyłożyć pierwszy blat biszkopta. Rozsmarować ½ masy jogurtowej.
Krok 7 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Rolady przekroić na dwie części- w proporcjach 2/3 i 1/3. Ułożyć na masie jogurtowej. Krótsze rolady razem aby utworzyły całość.
Krok 8 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Ostrożnie wylać tężejącą galaretkę. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkoptu. Rozłożyć resztę kremu. Odłożyć na cała noc do lodówki do stężenia.
Krok 9 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
Dekoracja: Obie galaretki rozpuścić osobno ( można zużyć pół opakowania i rozpuścić je w mniejszej ilości wody lub przygotować z całej paczki a z nieużytej części przygotować deser dla dzieci- ja tak zrobiłam). Galaretki wylać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia. Kolejnego dnia małą foremką w kształcie gwiazdki wykrawać kształty. Dekorować ciasto układając kolory gwiazdek na przemian. Można również pokroić w kostkę galaretki i posypać nimi po wierzchu ciasto. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 14.03.2016 20:14
wspaniały wypiek
ben-ka 05.02.2016 09:05
Śliczne to ciasto, takie kolorowe.....
KORAL 26.01.2016 10:44
Warto spróbować.
ada.la 08.01.2016 12:28
wygląda przepysznie
Ewa Wojtaszko 06.01.2016 22:05
poproszę kawałek :)
Poison1988 06.01.2016 14:42
Wygląda rewelacyjnie i na dodatek wersja light :)
Wacław 06.01.2016 09:53
apetyczne ciacho !!!
2milutka 06.01.2016 09:53
bossskie ciacho!
monika141 06.01.2016 08:46
wygląda super i na pewno jest pyszne
jagoda5913 06.01.2016 00:10
piękne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat