Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jaja
4 szt. -
mąka
3/4 szkl. -
cukier
3/4 szkl. -
proszek do pieczenia
1 opakowanie -
aromat waniliowy
kilka kropel -
olej
2 łyżki
Poncz
-
woda ciepła
1/2 szkl. -
cukier
1 łyżeczka -
sok z cytryny
1 łyżeczka
Masa I
-
śmietana kremówka
400 gram -
galaretka cytrynowa
1 opakowanie -
woda ciepła
1/2 szkl. -
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Masa II
-
budyń śmietankowy
2 opakowania -
mleko 3,2%
3 szkl. -
masło
250 gram -
cukier
2 łyżki -
masa kajmakowa
3 łyżki
Polewa
-
masa krówkowa
1 mała puszka (czekoladowa) -
czekolada mleczna
3 kostki -
biała czekolada
2 kostki
Sposób przygotowania
Poncz: W ciepłej wodzie rozrabiamy cukier z sokiem. Mieszamy i nasączamy każdą część ciasta.
2. Masa I: Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy, aż trochę ostygnie. Dodajemy do śmietany. Wykładamy śmietanę na pierwszą część ciasta. Przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.
3. Masa II Do garnuszka wlewamy 2,5 szkl. mleka i dodajemy cukier. Gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Po czym dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dodajemy masę krówkową i miękkie masło. Miksujemy. Wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
4. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową. Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na dzień/noc.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)