Ciasto Pauli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jaja

    4 szt.
  • mąka

    3/4 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • aromat waniliowy

    kilka kropel
  • olej

    2 łyżki

Poncz

  • woda ciepła

    1/2 szkl.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Masa I

  • śmietana kremówka

    400 gram
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda ciepła

    1/2 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka

Masa II

  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko 3,2%

    3 szkl.
  • masło

    250 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • masa kajmakowa

    3 łyżki

Polewa

  • masa krówkowa

    1 mała puszka (czekoladowa)
  • czekolada mleczna

    3 kostki
  • biała czekolada

    2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier (3 partiami). Następnie żółtka. Dalej miksując, ale na mniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec olej i aromat waniliowy. Miksujemy aż powstaną fałdki. Przelewamy na małą blachę ( 24cmx24cm ) wyłożoną pergaminem i pieczemy w 150-160 stopniach ok 25 min. (do suchego patyczka). Przestygnięte ciasto przekrawamy na 3 części.
Poncz: W ciepłej wodzie rozrabiamy cukier z sokiem. Mieszamy i nasączamy każdą część ciasta.

2. Masa I: Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy, aż trochę ostygnie. Dodajemy do śmietany. Wykładamy śmietanę na pierwszą część ciasta. Przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.

3. Masa II Do garnuszka wlewamy 2,5 szkl. mleka i dodajemy cukier. Gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Po czym dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dodajemy masę krówkową i miękkie masło. Miksujemy. Wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.

4. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową. Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na dzień/noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 16.05.2015 20:46
super deserek
Malinka 16.05.2015 20:23
Ciasto jak dla mnie... BOMBA!!!
Mniam 16.05.2015 19:50
Idealne ciasto do popołudniowej kawy.
Pani Domu 16.05.2015 19:34
piękne ciacho
Konczi 16.05.2015 19:06
lubię takie ciasta
iziona 16.05.2015 18:18
Bardzo lubię ciasta w takim stylu.
Zdzisław 16.05.2015 17:59
pyszne słodkości jak lubię
Ola1young 16.05.2015 17:38
Paula,pyszne to ciacho :)
Kolorowa 16.05.2015 17:23
ładne warstwy
ania2610 16.05.2015 15:01
do kawusi w sam raz!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat