Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pauli

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jaja 4 szt.
mąka 3/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 opakowanie
aromat waniliowy kilka kropel
olej 2 łyżki

Poncz

woda ciepła 1/2 szkl.
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Masa I

śmietana kremówka 400 gram
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda ciepła 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Masa II

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3,2% 3 szkl.
masło 250 gram
cukier 2 łyżki
masa kajmakowa 3 łyżki

Polewa

masa krówkowa 1 mała puszka (czekoladowa)
czekolada mleczna 3 kostki
biała czekolada 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pauli

1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier (3 partiami). Następnie żółtka. Dalej miksując, ale na mniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec olej i aromat waniliowy. Miksujemy aż powstaną fałdki. Przelewamy na małą blachę ( 24cmx24cm ) wyłożoną pergaminem i pieczemy w 150-160 stopniach ok 25 min. (do suchego patyczka). Przestygnięte ciasto przekrawamy na 3 części.
Poncz: W ciepłej wodzie rozrabiamy cukier z sokiem. Mieszamy i nasączamy każdą część ciasta.

2. Masa I: Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy, aż trochę ostygnie. Dodajemy do śmietany. Wykładamy śmietanę na pierwszą część ciasta. Przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.

3. Masa II Do garnuszka wlewamy 2,5 szkl. mleka i dodajemy cukier. Gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Po czym dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dodajemy masę krówkową i miękkie masło. Miksujemy. Wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.

4. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową. Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na dzień/noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.05.2015 20:46
super deserek
Malinka 16.05.2015 20:23
Ciasto jak dla mnie... BOMBA!!!
Mniam 16.05.2015 19:50
Idealne ciasto do popołudniowej kawy.
Pani Domu 16.05.2015 19:34
piękne ciacho
Konczi 16.05.2015 19:06
lubię takie ciasta
iziona 16.05.2015 18:18
Bardzo lubię ciasta w takim stylu.
Zdzisław 16.05.2015 17:59
pyszne słodkości jak lubię
Ola1young 16.05.2015 17:38
Paula,pyszne to ciacho :)
Kolorowa 16.05.2015 17:23
ładne warstwy
ania2610 16.05.2015 15:01
do kawusi w sam raz!
Justi2401 16.05.2015 12:11
Jak zwykle pyszne ciacho u Ciebie :)
Joannasz3190 16.05.2015 11:39
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak