Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pati, czyli kaszka kukurydziana w roli głównej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaszka kukurydziana 500 gram
woda 4 szklanki
cukier 0,75 szklanki
jabłka 3 sztuki
cynamon Prymat 1 łyżka
mandarynka 2 sztuki
cukier puder do posypania
mąka kukurydziana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pati, czyli kaszka kukurydziana w roli głównej

W garnku zagotować 4 szklanki wody. W tym czasie obrać 2 jabłka i zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Polać sokiem wyciśniętym z mandarynek. Po zagotowaniu się wody wsypać cukier a następnie ciągle mieszając, wsypywać kaszkę kukurydzianą. Kiedy zacznie gęstnieć dodać starte jabłka i cynamon. Ciągle mieszać, aż kaszka zgęstnieje. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Brytfannę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką kukurydzianą. Przełożyć ciasto kukurydziane. 1 jabłko obrać, zetrzeć na tarce na talarki i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smakuje zarówno samo na ciepło jak i na zimno, np. z dodatkiem lodów czy bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 03.08.2012 22:20
świetnie się prezentuje:)
matriasik 09.05.2012 01:02
Ale ekstra ciacho!
matriasik 09.05.2012 01:02
Ale ekstra ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak