Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto parzone na ptysie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
margaryna 1/2 szt
mąka 1 szkl
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto parzone na ptysie

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuścić w wodzie i zagotować.
Krok 1 - Ciasto parzone na ptysie foto
2
Do margaryny z wodą dodać mąkę i szybko mieszać aby nie powstały grudki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2 - Ciasto parzone na ptysie foto
3
Gdy ciasto będzie już całkiem zimne dodać do niego jajka i zmiksować robotem na jednolite, gładkie ciasto.
Krok 3 - Ciasto parzone na ptysie foto
4
Gotowe ciasto wykładać łyżką (wielkość do 2 cm średnicy) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 200 st przez 25 min.
Krok 4 - Ciasto parzone na ptysie foto
5
Upieczone ptysie wystudzić i przekrawać na pół.
Krok 5 - Ciasto parzone na ptysie foto
6
Ptysie faszerować ulubionym kremem lub kremem z advocatu (który przepis podawałam).
Wierzch ptysi polać czekoladą.
Smacznego!
Krok 6 - Ciasto parzone na ptysie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.11.2013 00:31
Przydatny przepis.
ppaulina 07.07.2013 15:07
pysznie wyglądają
JOANNA16 05.04.2013 15:14
pysznie wyglądają
Megg 10.03.2013 12:20
Droga Pyzo Smaczna wg mnie w tego typu ciastach nie ma różnicy w smaku czy dodamy masło czy margarynę (a jak wszyscy wiemy margaryna jest tańsza niż masło, więc po co przepłacać skoro w smaku nie ma żadnej różnicy), co innego w kremach i masach gdzie lepiej jest dodać masło. Jeśli chodzi o przekrawanie ptysiów, to nie zwilgotnieją w środku, najlepiej jest je zostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku na kratce, gdzie temperatura będzie powoli opadać.
Monika58 10.03.2013 11:35
bardzo dobre
Laila2786 10.03.2013 11:20
fajny i przydatny przepis
SmacznaPyza 10.03.2013 10:32
czy nie lepszy smak uzyskamy dodając masło zamiast margaryny ? i czy nie powinno się przekroić ptysiów od razu żeby nie zwilgotniały w środku?
pycia9 10.03.2013 10:20
pyyycha ptysie
kupiska 10.03.2013 10:16
musze sprobowac,wyglada smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak