Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Paryskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 2
mąka pszenna 2 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
olej 3/4 szklanka
mleko 1 szklanka
kakao 3 łyżka
powidła śliwkowe 2 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

sok malinowy 1 litr
budyń śmietankowy 2
cukier kryształ 3 łyżka

śmietana

śmietana kremówka 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka
cukier puder 3 łyżka

ciastka

delicje

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Paryskie

Najpierw przygotowujemy ciasto:
cukier i jajka miksujemy do białości, potem dolewamy olej i mleko, cały czas ubijając
dodajemy powidła
mąkę sodę proszek i kakao mieszamy, dosypujemy stopniowo do pozostałych składników
Ciasto wylewamy na formę, pieczemy 40 minut

Masa:
budyń rozpuszczamy w szklance soku, pozostałą część zagotowujemy z cukrem, i potem wlewamy do tego budyń
Ciasto rozcinamy na pół, wykładamy na nie ciepłą masę, a następnie wykładamy ciastka typu delicje, czekoladą to góry.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, lub Śmietanfix.
Gdy zacznie sztywnieć wykładamy ją na ciastka.
Nakrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch lekko smarujemy śmietaną.
Można polać czekoladą lub tak jak ja zrobiłam, ściąć górę ciasta i pokruszyć, następnie posypać.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 06.04.2015 19:27
pyyyycha :)
gosia1988 06.04.2015 19:19
smaczne ciasto
agnieszka214 06.04.2015 18:45
ale pyszne mniam
IKrakowianka 06.04.2015 18:05
bardzo fajne
marenka 06.04.2015 16:07
Mmm...pyszności
Cynamonka 06.04.2015 15:26
Prawdziwy paryski przepych :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak