Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Panna Jagódka"
Spód:
Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Ciastka maślane pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą miasteczkową wyłożyć okrągła formę o średnicy 26 cm, wykładając także boki formy, na wysokość ok. 4 cm, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
Warstwa panna cotty:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia. 250 ml śmietany zagotować z 250 ml mleka, cukrem i ziarenkami wanilii, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestudzeniu masy schłodzić ją w lodówce, a gdy zacznie lekko tężeć, powoli wylać ją na spód ciasteczkowy i umieścić formę w lodówce do całkowitego stężenia masy.
Warstwa musu:
Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu musu borówkowego wylać go na warstwę śmietanową i schłodzić w lodówce do stężenia.
Gotowe ciasto udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Do dekoracji można także wykorzystać liście melisy lub mięty.