Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Panna Jagódka"

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepyszne ciasto bez pieczenia. Zawdzięcza swoją nazwę warstwom delikatnej panna cotty i borówkowego musu.

Składniki:

Na spód:

ciastka maślane 150 gramów
masło 82% 80 gramów

Na mus:

galaretka jagodowa 1 opakowanie
borówka amerykańska 2 szklanki
woda 100 mililitrów

Na warstwę panna cotty:

śmietana 30% 250 mililitrów
mleko 250 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 4 łyżki
laska wanilii 0.5 sztuki

Na dekorację:

śmietana 30% 100 mililitrów
cukier puder 1 łyżka

Porada

Do musu można wykorzystać świeże lub mrożone owoce borówki. W przypadku, gdy nie będziemy podawać ciasta od razu, w trakcie ubijania śmietany można dodać do niej rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę (1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody, a po spęcznieniu rozmieszać w ok. 30 ml gorącej w

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Panna Jagódka"

Spód:
Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Ciastka maślane pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą miasteczkową wyłożyć okrągła formę o średnicy 26 cm, wykładając także boki formy, na wysokość ok. 4 cm, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.

Warstwa panna cotty:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia. 250 ml śmietany zagotować z 250 ml mleka, cukrem i ziarenkami wanilii, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestudzeniu masy schłodzić ją w lodówce, a gdy zacznie lekko tężeć, powoli wylać ją na spód ciasteczkowy i umieścić formę w lodówce do całkowitego stężenia masy.

Warstwa musu:
Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu musu borówkowego wylać go na warstwę śmietanową i schłodzić w lodówce do stężenia.

Gotowe ciasto udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Do dekoracji można także wykorzystać liście melisy lub mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak