Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pani Walewskiej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 pełne szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 4 szt
dżem porzeczkowy 1 mały słoiczek
białko z 4 jaj
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
orzechy włoskie wedle uznania
Krem:
mleko 1/2 litra
mąka 2 łyżki
mąka ziem. 2 łyżki
cukier wanil 1 opakowanie
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna kostka 250 gram
cukier puder 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pani Walewskiej

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Krok 1 - Ciasto Pani Walewskiej foto
2
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Krok 2 - Ciasto Pani Walewskiej foto
3
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Krok 3 - Ciasto Pani Walewskiej foto
4
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni
Krok 4 - Ciasto Pani Walewskiej foto
5
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Krok 5 - Ciasto Pani Walewskiej foto
6
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową
Krok 6 - Ciasto Pani Walewskiej foto
7
Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
Krok 7 - Ciasto Pani Walewskiej foto
8
A TAKI JEST EFEKT:)
Smacznego ;))
Krok 8 - Ciasto Pani Walewskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 14.03.2013 07:55
robie je jest super
czekoladka_m 13.03.2013 17:38
jedno z moich ulubionych ciast:)
V_kuchareczka 13.03.2013 17:26
robiłam kiedyś podobne, bardzo smaczne
Poison1988 13.03.2013 16:27
ślinka leci na sam widok :) ciacho na medal :)
kriko 13.03.2013 16:22
super ciasto
babajaga1969 13.03.2013 15:31
bardzo pyszne ciasto
meg1984 13.03.2013 15:10
bardzo dobry deserek :)
IwonaDD 13.03.2013 14:41
sama pychota
Bogusiaz 13.03.2013 14:40
z przyjemnością bym takie zjadła
kasienka23 13.03.2013 14:40
robię podobne! przepis jest na moim profilu. jest bardzo smaczne!
ewka1978 13.03.2013 14:36
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak