Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pani Ambasadorowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 300 g
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

Masa

mleko 1 litr
budyń waniliowy 2 op
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 1 op
cukier kryształ 3 łyżki
masło 400 g
brzoskwinie w puszce 1 puszka
kakao 2 łyżki
rodzynki 50 g
czekolada mleczna 1 tabliczka
spirytus 50 ml

Polewa

biała czekolada 1 tabliczka
mleko 1,5 łyżki
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pani Ambasadorowa

1. Biszkopt:

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 35cm x 25cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam syropem z brzoskwiń.

2. Masa:

Z mleka odlewam 300ml. Pozostałe mleko zagotowuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku dokładnie mieszam budynie, mąki oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masła ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Masę dzielę na dwie równe części.

3. Brzoskwinie osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę. Owoce dodaję do jednej z porcji masy. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję.

4. Rodzynki zaparzam we wrzątku, odcedzam i studzę. Czekoladę drobno kroję. Do drugiej porcji masy dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. Następnie dodaję rodzynki i czekoladę. Mieszam. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.

5. Białą czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masą będzie jednolita. Polewę czekoladową rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta oprószam owocową posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 13.06.2016 21:03
Świetna propozycja
agnieszka214 12.06.2016 21:03
Moje ulubione ciacho
Ola1984 12.06.2016 18:16
Mniam, pięknie wygląda :)
Grazyna0211 12.06.2016 17:34
świetne ciasto
Lis 12.06.2016 11:56
Wygląda niezwykle smakowicie:)
Krystyna32 12.06.2016 11:38
bardzo apetyczne ciasto
Wacław 12.06.2016 11:34
uwielbiam takie ciasta !!!!!
dodi 12.06.2016 11:22
pięknie wygląda
Janina 12.06.2016 11:17
Super ciacho;))
IKrakowianka 12.06.2016 10:53
uwielbiam to ciasto!
Aleksandra/Olcia 12.06.2016 10:40
apetyczna ta Pani ;)
Ewelina1991 12.06.2016 09:37
piękny wypiek
Agnieszka-87-25 12.06.2016 09:15
super wypiek
pestka 12.06.2016 00:31
wygląda przepysznie
w mojej kuchni 12.06.2016 00:10
same pyszności
Iwusia 11.06.2016 23:39
smaczne ciasto
MałaMi89 11.06.2016 23:02
Ale apetyczne ciacho :)
Edita 11.06.2016 22:58
cos słodkiego
MAR3STA 11.06.2016 22:41
pyszne ciasto
Malinka 11.06.2016 22:34
Super ciacho!
sezamek 11.06.2016 22:19
Bardzo lubię to ciasto
as28 11.06.2016 21:30
mniam mniam
Motorek 11.06.2016 21:23
bardzo dobre
halina17 11.06.2016 21:10
Smacznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak