Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto owsiane z rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1,5 szklanki
siemię lniane pół szklanki
otręby pszenne pół szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier brązowy pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
jogurt 1,5 szklanki
miód 2/3 szklanki
jajko 1
rodzynki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto owsiane z rodzynkami

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Lekko smaruję blachę. Wsypuję płatki owsiane, siemię lniane i otręby na dużą blachę i opiekam 7-9 minut, aż otręby przyrumienią się i staną złocistobrązowe. Następnie przekładam do malaksera i miksuje na drobno. Później przekładam do dużej miski. Dodaję mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ucieram jogurt z miodem i jajkiem. Robię zagłębienie na środku suchych składników, wlewam jogurt i ostrożnie łączę. Dodaję jeszcze rodzynki i mieszam. Następnie przekładam ciasto łyżką na przygotowaną blachę i wyrównuję powierzchnię. Piekę godzinę i 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.12.2014 20:12
fajne ciasto
iwona332 04.03.2011 13:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak