Ciasto orzechowo-jabłkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    3 sztuki
  • jabłka

    7 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu.
Można do składu dodać suszone owoce,śliwki np.
Znika momentalnie.

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia,ale to były ostatnie kawałki,a oświetlenie dało się we znaki:(

1.Jabłka pokroić w większą kostkę,zasypać cukrem i cukrem waniliowym,by puściły sok.
2.Oddzielić żółtka od białek i białka ubić na zwarta pianę.
3.Jak już jabłka puszczą, wymieszać wszystkie pozostałe składniki i na końcu dodać jabłka i pokrojone orzechy.
4.Piec 45 min.(około,w zależności od piekarnika)na 180stopni.

Pysznie się zajadamy:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 02.10.2014 13:58
fajny przepis
gacopierz23 26.05.2014 22:04
jest smaczne
norweska20 25.01.2014 12:35
pyszności takie ciasto
Ada-Gaba 10.01.2014 13:43
smaczny i ciekawy przepis
Malinka 09.01.2014 19:24
A gdzie te szczęśliwe kurki hodują, co?
Malinka 09.01.2014 19:24
Bardzo lubię połączenie jabłek z orzechami :)
Kasia36 23.10.2013 23:23
Smaczne ciastko
gosia56 02.10.2013 08:17
napewno pyszne ciasto
okrysia 29.09.2013 09:07
SMACZNE TO!
berys18 29.08.2013 09:19
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat