Ciasto orzechowo-czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5
  • cukier puder

    25 dag
  • rum

    2 łyżki
  • mąka

    7 dag
  • ciemne kakao

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło lub margaryna

    do formy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
  • polewa czekoladowa

    1
  • orzechy pistacjowe

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rumem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. 25 dag orzechów włoskich drobno posiekać lub zemleć. Masę żółtkową połączyć z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz z orzechami i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką podłużnej wąskiej formy. Piec ok. 50 minut w 190 st. C, przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą ozdobić połówkami orzechów włoskich, posypać posikanymi pistacjami, zastudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 30.04.2011 15:10
uwielbiam i czekoladę i orzechy więc takie połączenie bardzo mi odpowiada:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat