Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
250 gram -
orzechy włoskie
10 sztuk -
jajko
3 sztuki -
ksylitol lub cukier lub miód
60 gram -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
woda zimna
2 łyżki -
orzechy włoskie
200 gram
Przepis i sposób przygotowania Ciasto orzechowo-cukiniowe (bez maki)
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do żółtek dodajemy ksylitol. Miksujemy. Dodajemy tarte orzechy, wodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżka.
Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy w łupinach obieramy i dość grubo kroimy. Dodajemy cukinię i orzechy do ciasta. Dalej delikatnie mieszamy.
Przelewany do formy.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40-45 minut.
Komentarze (10)