Ciasto orzechowo-cukiniowe (bez maki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    250 gram
  • orzechy włoskie

    10 sztuk
  • jajka

    3 sztuki
  • ksylitol lub cukier lub miód

    60 gram
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • woda zimna

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozdzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do żółtek dodajemy ksylitol. Miksujemy. Dodajemy tarte orzechy, wodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżka.
Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy w łupinach obieramy i dość grubo kroimy. Dodajemy cukinię i orzechy do ciasta. Dalej delikatnie mieszamy.
Przelewany do formy.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 13.10.2013 16:56
Piekę podobne ciacho z mieszanką orzechową i rodzynkami :) Pyszne jest - ostatnio dodałam łyżkę mielonej kawy dla zmiany aromatu.
everay 07.10.2013 17:17
pysznie wyglada
Christopher 07.10.2013 15:54
Przepis ciekawy.Akurat mam dużo cukinii więc upiekę .
Konczi 07.10.2013 15:32
super, z przyjemnością poczęstuję się kawałeczkiem :)
Adamorek 07.10.2013 14:08
odważne połączenie
agnieszka214 07.10.2013 13:29
bardzo fajny przepis
IwonaDD 07.10.2013 13:19
idealne dla osób na diecie bezglutenowej
Papryczka 07.10.2013 11:51
pierwszy raz słyszę o cieście bez mąki jednak człowiek całe życie się uczy a ciasto fajne
Megg 07.10.2013 11:29
bardzo fajne ciasto
Izabela9 07.10.2013 11:17
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat