Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt orzechowy:
-
jajko
4 szt -
cukier
4 łyżki -
mąka pszenna
1 łyżka -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki -
Ciasto miodowe:
-
mąka pszenna
3 szkl -
miód płynny
2 łyżki -
margaryna
25 dag -
jajko
2 szt -
cukier
1 szkl -
MASA ORZECHOWA:
-
masło
1 szt -
cukier puder
do smaku -
Napar z kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki -
lukier
-
cukier puder
-
sok z cytryny
1 szt -
polewa orzechowa
-
miód
2 łyżki -
cukier
10 dag -
margaryna
10 dag -
orzechy włoskie
30 dag -
orzechy włoskie
4 mielone -
orzechy włoskie
3 mielone -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Lekko mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut.
Ciasto miodowe:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i pieczemy przez 20 minut (na jednym cieście rozprowadzamy przed pieczeniem polewę orzechową).
Polewa orzechowa:
Wszystkie składniki zagotowujemy, gorące rozprowadzamy na jednym cieście miodowym.
Masa orzechowa:
Masło ucieramy z orzechami, kawą i cukrem.
Lukier:
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, dajemy go tyle aby był gęsty. Ucieramy do momentu aż będzie szklisty.
Przełożenie ciasta:
Ciasto miodowe z orzechami -połowa masy -biszkopt orzechowy - reszta masy -ciasto miodowe -lukier.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)