Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Orzechowiec z kremem grysikowym

ami
3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 300 g
cukier puder 300 g
orzechy włoskie 150 g
masło 200 g
jajko 6 szt
śmietana kwaśna 3/4 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 30 g

Krem grysikowy

mleko 500 ml
kasza manna 4 łyżki
żółtko jajek 5 szt
cukier 150 g
mąka pszenna 2 i 1/2 łyżki
laska wanilii 1/2 szt
masło 300 g
masa kajmakowa 3-4 łyżki

Polewa z mlecznej czekolady

czekolada mleczna 120 g
masło 60 g

Polewa z białej czekolady

biała czekolada 60 g
masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Orzechowiec z kremem grysikowym

Orzechy zmielić i uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie się unosić orzechowy zapach. Należy uważać, żeby nie zrumienić orzechów zbyt mocno – wtedy będą gorzkie. Przełożyć na talerzyk i wystudzić. Mąkę wymieszać i proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dołożyć zmielone, uprażone i wystudzone orzechy oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie rozprowadzić po masie. Miksując na najniższych obrotach, dodawać stopniowo i na przemian mąkę i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą w dwóch częściach: najpierw 1/3 piany, wymieszać, potem reszta. Pianę należy wmieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie, następnie razem z papierem przełożyć ciasto na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować krem. Większość mleka przelać do garnuszka (pozostawić mniej więcej 1/3 szklanki), dodać ziarenka wanilii oraz wrzucić wyłuskaną laskę, zagotować. Laskę wanilii usunąć i do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż kaszka stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Kiedy kaszka będzie już miękka, przelać do niej masę żółtkową i intensywnie mieszając gotować do uzyskania gęstej masy. Przykryć folią spożywczą, która zapobiegnie powstaniu skorupki i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony grysik, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę kajmakową i dobrze zmiksować.

Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy równe placki. Układać warstwy: placek, krem kajmakowy, placek, krem biały, placek. Aby ułatwić sobie tę czynność, ciasto można składać w foremce. Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę. Mleczną czekoladę razem z masłem podzielonym na kawałeczki rozpuścić w kąpieli wodnej (ułożyć żaroodporne naczynie na garnuszku z lekko gotującą się wodą i delikatnie mieszać zawartość, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Naczynie jednak nie może dotykać powierzchni wody). To samo zrobić z czekoladą białą. Polewę mleczną wylać na ciasto i równo rozsmarować. Następnie białą polewą robić kleksy i za pomocą wykałaczki zrobić „esy-floresy”. Wstawić z powrotem do lodówki do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 04.04.2015 22:16
idealne ciasto
wyattearp 04.04.2015 19:20
super ciasto
monikaT83 04.04.2015 09:31
po prostu przecudne ciasto! i te równe warstwy:) aż się pośliniłam:)
Adam/ZUB3R 03.04.2015 21:53
smaczne ciasto
Wiktoria29 03.04.2015 20:20
niezwykle smacznie się prezentuje
cukiereczek 03.04.2015 18:00
ależ wyjątkowe i apetyczne ciasto
Ola1young 03.04.2015 15:16
apetyczne ciacho
agnieszka214 03.04.2015 15:07
fantastycznei wyglada poprosze do kawki kawałek
Agnieszka-87-25 03.04.2015 14:45
piękne jest !
Ewelina1991 03.04.2015 14:39
wspaniałe ciasto
teresa18 03.04.2015 14:30
wow pyszności
Agata3 03.04.2015 14:05
wow! aż ślinka leci :)
mysza75 03.04.2015 14:00
jakie pyszne ciacho do kawki
Kolorowa 03.04.2015 13:48
Uwielbiam orzechy ;)
kloruś 03.04.2015 13:35
chętnie bym skosztowała!
Laila2786 03.04.2015 12:46
mmm uwielbiam ciasta z takim kremem
Mniam 03.04.2015 11:58
Moje smaki. Bardzo lubię ciasta orzechowe :)
R'n'G Kitchen 03.04.2015 11:19
Perfect!
Wacław 03.04.2015 11:02
znakomite ciasto :-)
Anna169Hosz 03.04.2015 10:51
Fantastyczne ciasto i fantastyczne zdjęcie:)
mami93 03.04.2015 10:41
ciekawy przepis
Krystyna32 03.04.2015 10:17
bardzo apetyczne
wwwiolka 03.04.2015 10:12
Bardzo fajny przepis.
krystyna330 03.04.2015 09:38
cudownie wygląda
Futka 03.04.2015 09:09
Cudowne, mocno orzechowe i bardzo smaczne ciasto :) Niebo dla podniebienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak