Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto orzechowiec

4.6
(97)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto orzechowiec - miodowe blaty przekładane masą budyniową, a na wierzchu orzechy włoskie. Zobacz sprawdzony przepis na orzechowiec.

Składniki:

Ciasto:
jaja
2 szt.
mąka
1/2 kg
cukier puder
150 g
margaryna
200 g
miód
2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Masa budyniowa:
mleko
1/2 litra
budyń
1 opakowanie
mąka pszenna
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
cukier
100 gramów
margaryna
1/2 kostki

Masa orzechowa:

orzechy włoskie
300 gramów
cukier
100 gramów
miód
łyżki
margaryna
120 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowiec

Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.

Ciasto:
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa:
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia.
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 04.04.2024 05:51
Jaki wymiar forme?
Doradca Smaku 05.04.2024 07:42
Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.
Beata 29.03.2024 13:33
Ten przepis to jedna wielka porażka Placki w piekarniku po 35 min. To za długo bo są Przesuszone. Po co do kremu mąka ziemniaczana i zwykła to nie wiem można dać normalnie 1,5 budyniu na 0,5 litra mleka bo krem jest jak do karpatki Orzechy po 35min prawie się spaliły Nie polecam
Dorota 29.03.2024 16:34
Pieklam ,czas podany jest za dlugi ,ja go skrocilam ,bo obserwowalam wygląd ciasta ,więc orzechowiec wyszedl mi dobry
Doradca Smaku 02.04.2024 06:47
Podany czas pieczenia jest orientacyjny i należy go dostosować do swojego piekarnika.
Karina 18.12.2023 17:38
Czy zamiast margaryny może być masło 82%?
Anna 06.12.2023 00:02
Ile łyżek miodu do masy orzechowej ? Nie jest podana ilość łyżek
mysza75 11.01.2014 16:45
jakie dobra ciacho :-)
krystyna330 01.08.2013 09:54
ciasto jest pyszne
IZABELA29 02.07.2013 15:26
do ciast z orzechami mam słabość
idealme 13.06.2013 10:48
ale musi być smaczne!! :)
Wiesława1 13.06.2013 08:31
ciasto pycha i jeszcze te orzechy....hmmm
iziona 13.06.2013 07:13
Nie wiem jak do innych, ale do mnie to zdjęcie przemawia i słyszę słowa " zrób mnie, zjedz mnie " :)
paulina2157 13.06.2013 07:00
super ciasto fajne masy musi być pyszne takie ciasto
Lampencjo 13.06.2013 03:43
fajnie wygląda
Mniam 13.06.2013 00:15
Z prażonymi orzechami - pyszne!
marta1221 12.06.2013 22:13
często robię to ciasto lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak