Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowiec
Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.
Ciasto:
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa:
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia.
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)