Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.
1.Biszkopt orzechowy:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić.Do białek dodawac stopniowo cukier, żółtka, zmielone orzechy i make przesiana z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blaszki i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180º C przez ok. 30min. Biszkopt przekroic na trzy części.
2. Masa budyniowa: Odlać pół szklanki mleka do przygotowania kremu, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pozostałe mleko. Mieszankę wlać na gotujące się na małym ogniu mleko i ugotować gęsty budyń, powoli mieszając. Zdjąć z ognia i do jeszcze gorącego, łyżka po łyżce, dodawać zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Gotową odstawić do schłodzenia.
3. Biszkopty kolejno przekładac kremem budyniowym.
Na wierzchu równiez rozsmarowac cienko pozostały krem i udekorowac orzechami włoskimi.Smacznego:)