Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 8 szt.
cukier puder 18 dag
mąka tortowa 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie mielone 12 dag

Masa

masło lub margaryna 1 szt.
kwaśna śmietana 1 szkl.
cukier puder 8 łyżek
orzechy włoskie mielone 1 szkl.
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier. Kolejno dodawać po 1 żółtku. Powoli wsypać mąkę uprzednio przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy.
Piec w tem. 180 stopni prze około 40 minut.

Masa:
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce gęstej kwaśnej śmietany. Gdy wszystko zostanie dokładnie wymieszane dodać orzechy i spirytus (ew. rum).

Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Zostawić na posmarowanie góry 3 łyżki masy. Ciasto posypać zmielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.03.2016 17:19
Dobre takie jest ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak