Ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    8 szt.
  • cukier puder

    18 dag
  • mąka tortowa

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie mielone

    12 dag

Masa

  • masło lub margaryna

    1 szt.
  • kwaśna śmietana

    1 szkl.
  • cukier puder

    8 łyżek
  • orzechy włoskie mielone

    1 szkl.
  • spirytus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier. Kolejno dodawać po 1 żółtku. Powoli wsypać mąkę uprzednio przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy.
Piec w tem. 180 stopni prze około 40 minut.

Masa:
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce gęstej kwaśnej śmietany. Gdy wszystko zostanie dokładnie wymieszane dodać orzechy i spirytus (ew. rum).

Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Zostawić na posmarowanie góry 3 łyżki masy. Ciasto posypać zmielonymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.03.2016 17:19
Dobre takie jest ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat