Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
masło 150 g
cukier 100 g
jajko 5
orzechy włoskie 300 g
miód płynny 0,5szkl
cukier puder 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Kroki postępowania

1
Z mąki ,masła ,cukru i żółtek zagnieść ciasto podzielić na 2 części jedną mniejszą i 1 większą, i do lodówki na 2-3h..
Krok 1 - Ciasto orzechowe foto
2
W tym czasie orzechy wyłozyc na blache i prażyć 5 min w 200 stopniach potem je trochę posiekać.
Krok 2 - Ciasto orzechowe foto
3
Do posiekanych orzechów wlac plynny miód i wymieszać.
Krok 3 - Ciasto orzechowe foto
4
Tortownice wylepić większą połową ciasta.Na to wyłożyć orzechy z miodem.Wyrównać.
Krok 4 - Ciasto orzechowe foto
5
Na masę orzechową wyłożyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem.Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta które nam zostało ta mniejsza połowa.Piec 50 min w 180 stopniach.
Krok 5 - Ciasto orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.02.2016 12:27
smaczne ciasto
kloruś 03.11.2014 21:55
chętnie bym wypróbowała!
asienka15 01.11.2014 19:58
Zapraszam na kawke
Agata3 01.11.2014 15:55
właśnie piję kawkę więc poproszę kawałek:)
ice cubes 01.11.2014 11:54
wygląda apetycznie :)
Pani Domu 01.11.2014 11:36
prawdziwie orzechowe ciasto
kasienka23 01.11.2014 11:34
wspaniałe ciasto!
Krzysztof15 01.11.2014 10:55
smaczne ciasto
V_kuchareczka 01.11.2014 09:28
pyszne ciasto
marcia7 01.11.2014 03:23
jest przepiękne
asienka15 31.10.2014 20:17
można posypać na koniec cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak