Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO ORZECHOWE

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
cukier 2 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
margaryna Kasia 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
miód 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 400 ml
mleko skondensowane 1 puszka
orzechy włoskie 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO ORZECHOWE

10 jajek ubić razem z cukrem na puszystą masę dodać do tego proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Podzielić na 3 części i upiec osobno dwa biszkopty. Wystudzić.
Zrobić masę orzechową- 1/2 kostki Kasi rozpuścić w rondelku,dodać 4 łyżki cukru,miód i drobno posiekane orzechy włoskie. Tą masę wylać na 3 biszkopt i upiec.
Zrobić budyń wg przepisu ale dać mniej mleka.Ciepłą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem.
Zrobić masę karmelową- puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka i zalać wodą,gotować na bardzo małym ogniu około 3 godzin i wystudzić.Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Masę karmelową wyłożyć na biszkopt i nakryć plackiem z orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.02.2013 12:33
Jadłam podobne ciasto, ale miało jeszcze warstwę musu jabłkowego - ale najlepsze są te orzechy na wierzchu :)
MagdaXXX 02.02.2013 22:51
naprawdę polecam ciasto jest przepyszne
M. Monroe 30.01.2013 21:19
ciekawe ...
Pomocnik 20.01.2013 19:46
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak