Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto oreo na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka typu Oreo 3 opakowania
masło 100 g
mleko 2% 0,5 l
śmietana 30% 0,5 l
aromat cytrynowy 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto oreo na zimno

Kroki postępowania

1
ciastka oddzielamy od białego kremu. Następnie krem przekładamy do miseczki. Ciemne ciastka drobno mielimy i część odkładamy na później ( górna warstwa ciasta). 50g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do zmielonych ciasteczek. Kiedy wymieszamy przesypujemy do blaszki i lekko uklepujemy. Następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - ciasto oreo na zimno foto
2
Między czasie przygotowujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki mleka, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Krok 2 - ciasto oreo na zimno foto
3
Pozostałą część mleka wlewamy go garnuszka i wrzucamy białą masę z ciasteczek. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się masy z ciasteczek. Wszystko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Cienkim strumieniem wlewamy masę mleczną, dalej miksując dodajemy aromat cytrynowy, i rozpuszczoną żelatynę.
Krok 3 - ciasto oreo na zimno foto
4
Kiedy wszystkie składniki się połączą wylewamy do blaszki i wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - ciasto oreo na zimno foto
5
Między czasie przygotowujemy górną warstwę ciasta w taki sam sposób jak dolną. Kiedy biała masa lekko stężeje wysypujemy na nią ciemną warstwę ciasta.
Krok 5 - ciasto oreo na zimno foto
6
Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na 3 godzinki żeby wszystkie składniki się połączyły a biała masa stężała. Smacznego
Krok 6 - ciasto oreo na zimno foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak