Ciasto odwrócone z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    3 szt
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • galaretka zielona

    2 szt
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pati100015 30.09.2013 12:34
fajny pomysł
tatiana2 30.09.2013 12:01
ciekawy pomysł na drożdżowe :)
Izabela9 30.09.2013 11:55
Super ciasto.
nutellla 30.09.2013 11:09
SMACZNE CIASTO
AZgotuj 30.09.2013 10:49
pyszne a nigdy nie robiłam:)
Konczi 30.09.2013 10:46
bardzo fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat