Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto odwrócone z bitą śmietaną

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3 szt
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
galaretka zielona 2 szt
śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto odwrócone z bitą śmietaną

Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pati100015 30.09.2013 12:34
fajny pomysł
tatiana2 30.09.2013 12:01
ciekawy pomysł na drożdżowe :)
Izabela9 30.09.2013 11:55
Super ciasto.
nutellla 30.09.2013 11:09
SMACZNE CIASTO
AZgotuj 30.09.2013 10:49
pyszne a nigdy nie robiłam:)
Konczi 30.09.2013 10:46
bardzo fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak