Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto odwracane z mandarynkami

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mandarynki 8 sztuk
mąka pszenna typ 500 5 łyżek
jaja 3 średnie
cukier 5 łyżek
masło 50 g
migdały 2-3 łyżki
sok z pomarańczy 2 łyżki
jogurt grecki 1 łyżka
sól 2 szczypty
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto odwracane z mandarynkami

Kroki postępowania

1
Użyłam formy z wyciąganym dnem około 17 x 17 cm.
Mandarynki bezpestkowe obrać ze skórki i przekroić nożem z piłką na pół, w taki sposób jak na zdjęciu (horyzontalnie).
Krok 1 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
2
Na patelni rozpuścić masło i 3 łyżki cukru, na to ułożyć mandarynki i na średnim, a później małym ogniu podgrzewać, aż puszczą sok i zmiękną. Około 10 minut.
Krok 2 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
3
Formę natłuścić, można brzegi oprószyć otrębami lub tartą bułką. Na dnie zaaranżować owoce środkiem do dna. Lepiej ścieśnić więcej niż zostawiać puste miejsca.
Można płynem, który został na patelni polać mandarynki, ale trzeba pamiętać że będzie on podczas pieczenia wypływał przez dno. Dlatego formę najlepiej postawić na innej większej. Lepiej jak para z owoców ucieka dołem niż przez ciasto, bo może to popsuć jego strukturę.
Krok 3 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
4
Migdały zmielić w elektrycznym młynku do kawy, ja używam gorzkich jąder pestek moreli, bo mają bardziej migdałowy smak i aromat.
Krok 4 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
5
Ciasto. Z jajek oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru (można cukru dodać więcej, jak ktoś lubi bardzo słodkie). Dodać do nich sok z mandarynek lub pomarańczy i jogurt, zmiksować.
Następnie ubijając mikserem białka dolewać do nich żółtka, aż składniki się połączą. Masę przelać do miski.
Krok 5 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
6
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami/jądrami pestek moreli, a następnie przez sito przesiewać stopniowo do masy z jajek, mieszając. Składniki wymieszać łyżką szybko, ale dokładnie.
Krok 6 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
7
Ciasto nałożyć na mandarynki i wyrównać górę.
Krok 7 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
8
Piec 20-25 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka i zrumienienia.
Czas pieczenia może zależeć o wybranej formy: mniejsza forma, to wyższe ciasto a mnie owoców, większa forma to więcej owoców i niższe ciasto. Druga opcja wydaje mi się lepsza.
Cisto oddzielić nożem od ścianek i wyjąć z dnem.
Krok 8 - ciasto odwracane z mandarynkami foto
9
Po upieczeniu odczekać 10-15 minut, do ciasta przyłożyć talerz o płaskiej powierzchni i odwrócić całość do góry nogami. Dno oddzielić pomagając sobie nożem.
Krok 9 - ciasto odwracane z mandarynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 07.08.2014 08:18
mniam mniam :)
gacopierz23 28.07.2014 10:01
pięknie się prezentuje
lara 27.07.2014 15:29
pięknie się prezentuje
mufinka79 25.07.2014 19:55
Pyszne ciasto, pięknie się prezentuje :)
wyattearp 25.07.2014 09:53
jak słoneczko-super !!!!!!!!!
EmciaPichci 25.07.2014 07:21
oj muszę takie zrobić!
wwwiolka 24.07.2014 23:53
Bardzo ciekawy przepis.
anemon 24.07.2014 22:36
Za wygląd należy się 100 punktów, a za smak pewnie tyle samo, ale to najlepiej samemu upiec i się przekonać.
Magula 24.07.2014 22:15
fajnie wygląda
Olga_SK 24.07.2014 20:33
Ale to fajnie wygląda :D
Renata9 24.07.2014 17:34
przepyszne to Twoje ciacho
Wiktoria29 24.07.2014 15:55
wygląda rewelacyjnie
Edith85 24.07.2014 15:48
wygląda super
Grazyna0211 24.07.2014 15:48
fajny pomysł
Jadwiga/Jaga85 24.07.2014 15:46
Wygląda bardzo ciekawie!
IZABELA29 24.07.2014 15:27
cudne ciacho
gosia1988 24.07.2014 15:09
świetne ciasto - ale bym zjadła kawałek
asiczekz 24.07.2014 14:48
bardzo efektowne :)
Alex_M 24.07.2014 14:36
cudownie musi smakowac :)
Kuchenka 24.07.2014 13:52
jeśli smakuje tak jak wygląda to musi byc przepyszne
molanka 24.07.2014 13:47
wygląda bardzo fajnie
Christopher 24.07.2014 13:25
Promiennie, słonecznie i smacznie.
Maria 70 24.07.2014 13:04
Podoba mi się to słoneczne ciasto. W sobotę upiekę podobne wzorując się na Twoim przepisie.
adelajda 24.07.2014 13:02
Zjadłabym kawałeczek
halinah 24.07.2014 12:48
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak