Ciasto oczy carycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na formę o wymiarach 35 x 25 cm Ciasto ciemne

  • żółtko jaja

    6
  • jajka

    2
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ciasto jasne

  • białka jaj

    6
  • szczypta soli

  • cukier

    1 szklanka
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    1/3 szklanki

Krem budyniowy

  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • żółtko jaja

    2
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło 82%

    200 g

Kawowy napar

  • zaparzona mocna kawa

    1/2 szklanki
  • wódka orzechowa

    2 kieliszki

ponadto

  • galaretka agrestowa

  • biszkopty okrągłe

    180 g
  • orzechy włoskie

  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, aby szybciej stężała chłodzimy w lodówce. Parzymy mocną kawę, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie odcedzamy fusy i dodajemy wódkę.
Ciasto ciemne. Całe jajka wraz z żółtkami ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlewamy olej, stale miksując. Mąkę mieszkamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy. Składniki sypkie miksujemy z ciastem. Formę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
Ciasto jasne. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę, kiedy trzyma się ścian naczynia zaczynamy dodawać partiami cukier, stale miksując. Olej wlewamy cienką strużką po ścianie miski. Następnie obroty miksera zmniejszamy i dodajemy partiami mąkę ziemniaczaną, ocet. Na blaszkę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Drewnianym patyczkiem lub widelcem delikatnie mieszamy ciasto tworząc esy floresy. Pieczemy przez 30-40 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu budyniowego. Biszkopty maczamy w kawowym naparze i układamy na warstwę kremu budyniowego. Pomiędzy biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę. Wykładamy pozostała ilość kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Pozostałą ilość naparu można wykorzystać na górny blat ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 26.06.2017 14:34
apetycznie wygląda
JulkaTomeczek 26.06.2017 09:46
Piękne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat