Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto oczy carycy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 1,5 szk
mąka ziemniaczana 1 szk
ocet 1 łyzka
olej 1/3 szkl
Ciemne ciato
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyzka
kakao 2 łyzki
olej 1/3 szkl
mleko 0,5 litra
mąka pszenna 2 łyzki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
cukier 4 łyzki
kostka masła 1 szt
krem do karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto oczy carycy

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.
Ciasto ciemne:Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej. Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto. Wymieszać widelcem(przeciągnąć). Piec 30 min. w 180 stopniach.
Krok 1 - ciasto oczy carycy foto
2
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Na jednym położyć
krem karpatkowy:ze składników składników zrobić budyń, jak wystygnie dodać 1 kostkę masła i zmiksować.
Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną galaretkę( 2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Krok 2 - ciasto oczy carycy foto
3
Gotowe ciasto najlepiej na 2-3 godziny włożyć do lodówki.
smacznego!
Krok 3 - ciasto oczy carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 26.06.2015 11:20
smaczne ciasto
Joanna76
Joanna76 01.03.2012 17:18
pycha robiłam ostatnio
owca441 27.11.2011 08:31
ojej ale swietne ciacho
owca441 27.11.2011 08:31
ojej ale swietne ciacho
Dorota76 13.10.2011 21:55
muszę zrobić
ziutula
ziutula 13.10.2011 21:20
co za oczy słodziutkie...
teresa18 13.10.2011 18:47
rewelacyjne, koniecznie muszę upiec
sylwia / sytofala 13.10.2011 17:28
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak