Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "niebo w gębie"

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 sztuki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kilograma
galaretka truskawkowa 2 sztuki
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki

Krem

mleko 3,2% 1 litr
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
masło 400 gram

Dodatkowo

wiórki kokosowe 150 gram
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Porada

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "niebo w gębie"

Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, w garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.

Forma 25x40 cm.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 07.01.2017 20:16
Fajniutkie ciacho :)
halina17 07.01.2017 18:04
Pysznie wygląda ciasto.
Marcepanowy kącik 07.01.2017 17:48
Pięknie i zachęcająco wygląda :)
RenataZ-et 07.01.2017 15:24
uwielbiam Twoje wypieki :)
agnieszka214 07.01.2017 15:24
Pyszne ciacho
Lis 07.01.2017 14:58
Cudownie smakowite:)
Iwusia 07.01.2017 13:23
smaczne to ciasto
Krystyna32 07.01.2017 11:47
pyszności :)
Edith85 07.01.2017 11:12
Wygląda pysznie
Mniam 07.01.2017 10:51
Przepyszne ciasto! Bardzo takie lubię :)
Janina 07.01.2017 10:19
Super ciacho;))
KORAL 07.01.2017 10:10
Smaczne :)
Babeczka35 07.01.2017 08:23
Bardzo pysznie:)
MonikaW 07.01.2017 08:20
pyszne ciacho
pestka 07.01.2017 01:32
wygląda pysznie
MagdalenaIC 07.01.2017 00:59
Wygląda wspaniale :)
Franciszek 07.01.2017 00:54
dobre do kawy
gusia1000 07.01.2017 00:35
Bardzo dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak