Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na zimno z czarną porzeczka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem:
porzeczki czarne 35 dag
śmietana 30% 400 ml
cukier 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na zimno z czarną porzeczka

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić z cukrem dodać po jednym żółtko drugie wówczas gdy pierwsze połączy się z masą. Na koniec dodać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Krok 1 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto
2
Porzeczki zasypać cukrem i odstawić aby puściły sok. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie 200 ml
Krok 2 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto
3
Śmietanę ubić pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach wody i zmiksować.
Krok 3 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto
4
Następnie dodać rozpuszczoną i wystudzona galaretkę i również zmiksować.
Krok 4 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto
5
Dodać porzeczki z sokiem i delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto
6
Krem przelać na ciasto i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Krok 6 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto
7
smacznego
Krok 7 - Ciasto na zimno z czarną porzeczka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.09.2013 15:24
Musi być smaczne.
bogusia19 01.09.2013 14:05
wygląda na pyszne
dodi 01.09.2013 13:48
ale pyszności serwujesz
pati100015 01.09.2013 13:39
bardzo lubię połączenie słodkiego i lekko kwaśnego od porzeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak