Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi - z masłem i mlekiem

5.0
(103)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szkl.
gorąca woda 1 szkl.
mleko gorące 1/2 szkl.
masło 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi - z masłem i mlekiem

Mąkę wsypać do miski, dodać pół łyżeczki soli i wymieszać. Do mąki wlać gorącą wodę połączoną z mlekiem i dodać miękkie masło. Wstępnie przemieszać składniki nożem, a kiedy płyn połączy się z mąką przełożyć na blat i zagnieść miękkie sprężyste ciasto. Podsypać je mąką, nakryć miską i pozostawić na pół godziny, aby wypoczęło.

Tak przygotowane ciasto jest miękkie i plastyczne - nadaje się zarówno do przygotowania pierogów ze słonym, jak i słodkim farszem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.12.2015 18:38
Jest dobry ;) Dzisiaj lepiłam z niego pierogi ruskie i z jagodami :)))
misia123410 30.12.2015 16:52
może być dobry przepis muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak