Ciasto na pierogi - z masłem i mlekiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4,5 szkl.
  • gorąca woda

    1 szkl.
  • mleko gorące

    1/2 szkl.
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, dodać pół łyżeczki soli i wymieszać. Do mąki wlać gorącą wodę połączoną z mlekiem i dodać miękkie masło. Wstępnie przemieszać składniki nożem, a kiedy płyn połączy się z mąką przełożyć na blat i zagnieść miękkie sprężyste ciasto. Podsypać je mąką, nakryć miską i pozostawić na pół godziny, aby wypoczęło.

Tak przygotowane ciasto jest miękkie i plastyczne - nadaje się zarówno do przygotowania pierogów ze słonym, jak i słodkim farszem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 30.12.2015 18:38
Jest dobry ;) Dzisiaj lepiłam z niego pierogi ruskie i z jagodami :)))
misia123410 30.12.2015 16:52
może być dobry przepis muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat