Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
olej 3-4 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
woda 2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie.
Krok 1 - Ciasto na pierogi foto
2
Wsypać 3/4 łyżeczki soli.
Krok 2 - Ciasto na pierogi foto
3
Dodać ok. 3 łyżek oleju.
Krok 3 - Ciasto na pierogi foto
4
Wlać ok. 2 szklanek gorącej, przegotowanej wody.
Krok 4 - Ciasto na pierogi foto
5
Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką aby nie wysychało.
Krok 5 - Ciasto na pierogi foto
6
Małe porcje ciasta rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć kółka, nałożyć farsz i zagnieść dokładnie brzegi.
Krok 6 - Ciasto na pierogi foto
7
Z kilograma maki wychodzi ponad 90 pierogów.
Krok 7 - Ciasto na pierogi foto
8
Czas gotowania pierogów ok. 6 min, a po mrożeniu ok. 12.
Krok 8 - Ciasto na pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 12.06.2015 10:15
Bardzo fajny przepis
Damiano
Damiano 02.05.2015 06:41
bardzo dobre
Jodaj 17.05.2014 10:34
super ciasto , łatwe do zrobienia :)
Adam/ZUB3R 24.12.2013 23:17
smaczne pierogi
mirosława4 04.10.2013 13:30
robię podobne ciasto
misia53 29.08.2013 00:50
wszyscy biegną na pierożki to ja też.....
ben-ka 28.08.2013 11:16
dobre,elastyczne ciasto,to podstawa.
czekoladka_m 12.08.2013 13:05
uwielbiam pierogi!!
Dorian 29.07.2013 15:14
uwielbiam pierogi
olkaaa 28.07.2013 13:02
przydatny przepis
Katarzyna59 17.07.2013 07:59
przydatny przepis
gacopierz23 19.06.2013 13:19
na gorącej wodzie są najlepsze :)
Justa32 04.06.2013 20:05
pyszne,zawsze wychodzą
caralajna 29.05.2013 08:25
robię podobne
adelajda 24.05.2013 18:52
robię bardzo podobnie
Ewelina38 26.03.2013 12:36
ależ mam smaka na pierożki, a dokładnie z kapustą i grzybami - i obiecałam sobie, że zaraz po świętach je zrobię :)
barbara11561 25.03.2013 20:00
świetne ciasto ,też takie robię
Granita 21.03.2013 00:06
uwielbiam pierogi,a dobre ciasto jako baza to podstawa
junox 06.03.2013 22:10
ślicznie wyglądają
Pietruszka 06.03.2013 17:40
robię podobne ciasto, jest bardzo dobre
fotoviderek 28.02.2013 11:00
Pierozki pierwsza klasa :)
smakoszek 21.02.2013 21:07
świetny przepis
ONY_za_kare 11.02.2013 15:06
super!
Łucja 05.02.2013 10:50
piękne pierożki, ja dodatkowo dodaję do ciasta jajko :)
Klausia 28.01.2013 07:31
dobre ciasto to ważny element w pirogach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak