Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na piernik staropolski

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1/2 kg
cukier 1.5 szklanki
masło 250 g
mąka pszenna 5 szklanek
mąka żytnia 2 szklanki
jajko 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na piernik staropolski

Miód, masło i cukier podgrzać w garnku do roztopienia i zagotowania się składników. Do naczynia, w którym będziemy przechowywać ciasto wsypać oba rodzaje mąki,przyprawę do piernika, wlać sodę wymieszaną z mlekiem oraz przestudzoną masę. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami - hakami. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i foliowym workiem, po czy wstawić do lodówki na około 5 tygodni. Tydzień przed świętami ciasto podzielić i piec placki na dużej blasze lub tradycyjnie w keksówkach. Piernik po upieczeniu jest miękki i pulchny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 23.09.2016 18:26
już nie długo :) uwielbiam ten piernik na świątecznym stole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak