Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
2 szklanki -
cukier
1 szklanka -
maślanka
1 szklanka -
olej
1/2 szklanki -
jajko
3 -
proszek do pieczenia
3/2 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
maliny świeże
300 g -
kruszonka
-
masło
50 g -
mąka
10 łyżek -
cukier
4 łyżki -
cukier waniliowy
16 g
Przepis i sposób przygotowania Ciasto na maślance z malinami
Kroki postępowania




Ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy się upiekło patyczkiem, czy będzie suchy. Bardzo ważne jest miksowanie na wolnych obrotach i szybkie wstawienie ciasta do nagrzanego piekarnika, żeby nie opadło.

Komentarze (7)